/


Bij matig of slecht zicht, lichten aan /

 


Auto's zijn steeds meer voorzien van dagrijverlichting. Een prachtige voorziening die automatisch speciale lampen aanzet wanneer u wilt wegrijden. Het rijden met verlichting aan is veiliger dan rijden zonder verlichting aan. Dagrijverlichting kent echter ook een aantal nadelen. Een groot nadeel is dat de achterlichten meestal niet aan gaan. Dit zorgt bij tunnels voor schrikreacties als de normale verlichting aangaat en daarmee dus ook de achterlichten opeens oplichten. Het lijkt dan alsof men remt.

Ook bij mist en slecht weer is het gevaarlijk dat de achterlichten niet aangaan bij het inschakelen van het contact. Het is vaak licht genoeg om het normale dimlicht niet in te laten schakelen. Deze sensor let namelijk alleen op het lichtniveau en niet op het zicht! Het zicht is bij mist en regen vaak zeer slecht. Schakel daarom altijd dimlicht aan wanneer u gaat rijden.

Wij roepen iedereen op die in de auto stapt om na te denken
over welke verlichting op dat moment nodig is!!
Schakel zelf dimlicht in bij matig of slecht zicht!!

Normaal licht = dimlicht -> de koplampen vóór branden en de achterlichten ook.
Let op: stadslichten, parkeerlichten, bermlichten, bochtlichten en mistlichten aan de voorkant zijn géén dagrijverlichting.

We hebben een steekproef gehouden door twee keer langs de weg te tellen hoeveel auto's er met de juiste en met afwijkende verlichting reed tijdens de mist. Een kwart voldoet niet aan de regels!!

Op 24 januari stonden wij in het NHD!

Dit artikel op Autoblog en de reacties geven aan dat veel mensen van  mening zijn dat er veel te verbeteren valt aan de regelgeving omtrent autoverlichting.


Het VARA programma KASSA had op 11 maart 2017 een item over dit probleem. Bekijk hier de uitzending. en lees hier een artikel van KASSA.


Wanneer moet ik mijn autoverlichting gebruiken?(bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersveiligheid/vraag-en-antwoord/wanneer-moet-ik-mijn-autoverlichting-gebruiken)

In het donker moet u uw autoverlichting gebruiken. Maar ook overdag als het zicht slecht is, bijvoorbeeld door mist.

Gebruik autoverlichting

Hieronder vindt u een overzicht voor het juiste gebruik van de verlichting van uw auto.

Dimlicht

  • Overdag bij slecht zicht mag u het dimlicht gebruiken. In het donker is het dimlicht verplicht. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten branden. Branden de dimlichten en mistlichten aan de voorkant van de auto tegelijk? Dan bestaat de kans dat de reflectie van uw eigen dimlicht u verblindt.

Groot licht

  • Groot licht mag u in het donker gebruiken, als u geen tegenligger tegenkomt. Ook als u vlak achter een ander voertuig zit, is groot licht verboden. U mag groot licht binnen en buiten de bebouwde kom gebruiken.

Dagrijlichten

  • Sommige auto's hebben speciale dagrijlichten. Deze maken de auto overdag beter zichtbaar. Deze lichten mag u overdag gebruiken. Sinds 2011 moeten alle nieuw op de markt te brengen autotypes in Europa dagrijlichten hebben.

Mistlicht

  • Het mistlicht aan de voorkant mag u alleen gebruiken als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmeren. Het mistachterlicht mag u alleen gebruiken bij mist of sneeuwval waardoor het zicht minder is dan 50 meter. Bij zware regen mag u het mistachterlicht niet gebruiken. Als de mistlichten branden, hoeven de dimlichten niet aan.

Achterlichten

  • De achterlichten moeten altijd samen branden met groot licht, dimlicht, stadslicht of mistlicht.

Kentekenplaatverlichting

  • De verlichting die bij de achterkentekenplaat hoort moet altijd samen branden met groot licht, dimlicht, stadslicht of mistlicht.

Combinatie stadslicht en achterlicht

  • Staat u buiten de bebouwde kom op de rijbaan? Of op parkeerstroken, parkeerhavens, vluchtstroken en vluchthavens langs autosnelwegen en autowegen? Dan moet u in het donker stadslicht en achterlicht voeren. Dit moet ook overdag als het zicht slecht is.

Derde remlicht

  • Is uw auto in gebruik genomen na 30 september 2001? Dan moet uw auto een derde rood remlicht hebben.

Breedstralers en verstralers

  • Breedstralers en verstralers zijn begrippen die niet voorkomen in het wegenverkeersrecht. Formeel mag u deze verlichting niet gebruiken.

Verkeerde autoverlichting en verkeerd gebruik verlichting

Heeft u de verkeerde verlichting op uw auto? Dan kan dit een reden zijn om uw auto af te keuren bij de algemene periodieke keuring (apk). Ook kunt u voor het verkeerd gebruik van uw verlichting een boete krijgen.

Verlichting controleren

U kunt het beste uw autoverlichting regelmatig controleren. Bijvoorbeeld 1 keer per maand.

Meer over autoverlichting bij de ANWB:

http://www.anwb.nl/auto/onderhoud-en-reparatie/autoverlichting-en-autoruiten/soorten-autoverlichting
http://www.anwb.nl/auto/nieuws/2013/oktober/dagrijverlichting-leidt-tot-gevaarlijke-situaties

Deze website is een initiatief van Wout en Sander Korver.